leandervarazs

 

Menü
 
Fotók
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Leanderes lapok
 
 

 

 
Olvasók
Indulás: 2015-01-21
 
Vendégkönyv
 
Növények szaporítása

Sokféle képen szaporíthatjuk otthoni kedvenc növényünket vagy a nyaralásból hazahozott növények ágát, magját, de akár csere-bere útján hozzánk került növényi részeket.
Növények szaporítására általában két módot alkalmazunk, magról vetjük (ivaros) vagy vegetatív(ivartalan) úton szaporítjuk.
Szaporítás gyakran alkalmazott technikái
- magról vetés (vízben vagy tasakban csíráztatva vagy földbe vetve)
- vízben gyökereztetés
-dugványozás (gyökérdugvány,levéldugvány,hajtásdugvány,szárdugvány)
- bujtatással (közönséges bujtatás,feltöltéses bujtatás,légbújtatás)
- tőosztás
- oltás (szemzés,összenövesztés,párosítás, hasítékoltás vagy ékoltás,kecskelábékezés,héj alá oltás,...)

 

Magvetés:

Magvetés előnye egyrészt,hogy olcsón és sok növényt tudunk előállítani, másrészt,hogy magvetés következtében hozhatunk létre új egyedeket. Nincs is annál jobb érzés egy kertésznek mikor a saját keze között születik az újabbnál újabb fajta. Persze az újabb "csoda" születésének alap feltétele,hogy az adott növényből melyről a mag származik a lehető legtöbb fajta megtalálható legyen a kertész gyűjteményben. Minél több különböző fajta (virág szín,forma,növény habitusa) van annál jobban tudnak a gének keveredni a beporzás alkalmával. Ezért is van az,hogy a magvetésből született egyedek nem minden esetben hasonlítanak az anyanövény virág színére,virág formájára, amelyről a magok származnak. Hátránya is van mégpedig az,hogy a magoncok sok idő elteltével érik el virágzó képességüket. Leander, plumeria,sivatagi rózsa,golgota,kefevirág... esetében akár 3-5- év is lehet. Mangó, avokádó esetében 10 év is lehet mire termőre fordul. 

Magvetésnél a beérett és begyűjtött vagy vásárolt magokat a magnak megfelelő ültetőközegbe és az adott fajtának megfelelő egyenletes hőmérsékleten, magas páratartalomban és fényben gazdag helyen csíráztassuk. A hibrid növények magjai Magvetés ideje általában tavasszal van, de egyes növények magjait vethetjük az év bármely szakában is. Ha alkalom van rá vegyük figyelembe és kövessük a bolti vagy termelői mag csomagolásán javasolt ültetési tanácsokat. Ha esetleg nincs feltüntetve akkor a neten könnyen utána nézhetünk az adott fajtára jellemző ültetési tanácsoknak.

Csíráztató vagy ültető közeg: magoknak a legalkalmasabb ültetőközeg a steril laza szerkezetű jó vízháztartású általános vagy tőzeges földkeverék. Virág vagy mezőgazdasági boltokban,nagyobb szupermarketekben lehet kapni kimondottan magvetéshez zsákos palántaföldet. Földkeverék további lazítására, vízháztartás javítására,növelésére nagyon jó a perlit(vízháztartás) vagy manapság már lehet kapni a semleges kémhatású kókuszrostot(lazítás). Az ültetőközeget a magok ráhelyezése előtt némileg tömörítsük, ez azért fontos,hogy az apró magok locsolás alkalmával ne kerüljenek túl mélyre mert nem fognak kikelni. A különböző magok ültetési mélysége eltérő, általánosságban elmondható,hogy olyan mélyre ültessük amekkora a mag átmérője. Apró magokat nem kell takarni földkeverékkel. Fontos a laza ültetőközeg mert a magok sikeres csírázását követően a magoncok gyökere könnyebben fejlődik a laza közegben.
Magvetéshez,csíráztatáshoz használható átlátszó tetővel ellátott csíráztató és palántanevelő tálca, műagyag cserép,tejfölös pohár, átlátszó műanyag (kiwis)doboz,balkonláda.
Magok csíráztatásához van még két ritkán használt módszer a vízben való csíráztatás és a tasakos. 
Vízben való csíráztatáskor egy műanyag vagy üveg tálkába vizet engedünk majd ebbe szórjuk a magokat és meleg fényben gazdag helyre rakjuk. Ennél a módszernél 3-5-7 nap elteltével jól látható az életképes kicsírázott mag amely általában lesüllyed a tálka aljára. Hasznos tipp : a vízbe dobhatunk egy darabka faszenet ezzel némileg megakadályozzuk a magok rothadását,penészesedését.
Tasakos módszernél a magokat nedves papírzsebkendőbe,teafilterbe vagy vattára helyezzük ill. csomagoljuk majd egy nejlon zacskóba helyezzük és így tartjuk vagy rakjuk akár a hűtőszekrénybe a hidegtartásban a csírázás alatt.

Hőmérséklet: egyes növények magjainak csírázása szobahőmérsékleten 20-22C° fokon elkezdődik de akadnak olyanok amik magasabb 24-26C° fokot igényelnek.
Vannak olyan magok is amiket hidegtartásban kell tartani a sikeres csírázás érdekében ilyen magok pl. cédrusok,fenyőfélék. Ilyenkor a magokat nedves közegben +3, +5C° fokon tartjuk. Ezeket az év bármely időszakában csíráztathatjuk,nedves közegben hűtőszekrényben(nem mélyhűtőben).

Fény: a magok többsége de leginkább az apróbb magok bőséges fényen csíráznak. Egyes fajták magjait nem kell földel takarni mert kimondottam csak magas hosszan tartó 12-18 órás fényen csíráznak. Vannak olyanok is amelyek nedves környezetben de fényhiányban is könnyen csírázásnak indulnak.

 Nedvesség és páratartalom: a magokat a csíráztatás alatt folyamatosan nedves közegben és magas páratartalomban kell tartani. Ügyeljünk arra,hogy a közeg mindig nedves legyen de ne tocsogjon a víztől. Páratartalom megtartása érdekében az ültetődobozra tegyünk átlátszó fóliát,folpackot vagy rakjunk egyéb átlátszó fedelet. A folyamatos szellőztetés fontos a magok befülledése ellen.
Tápanyag: földes ültetőközegünk általában 6 hétig biztosítja a magok és palánták megfelelő tápanyag ellátását. Ezután gondoskodnunk kell a növénykék megfelelő tápanyagellátásáról az egészséges fejlődésük érdekében.

Magoncok: sikeres csírázást követően a 2. ill. a 4. sziklevelek megjelenése után már magoncoknak nevezzük kis növényeinket. Nagyon fontos,hogy 10-12 órán át lehetőleg természetes fényt ezenkívül meleget és nedves talajt biztosítsunk nekik. A magoncokat 5-6 hetes korukban elkezdhetjük tápoldatozni, lehetőleg folyékony tápoldatot használjunk és a flakonon feltüntetett mennyiség 1/3-ra higítsuk, ezzel elkerüljük a palánták perzselését. Ha a magokat nem külön-külön cserépbe vetettük akkor ajánlott 2-3 hónapos korukban egyesével külön cserepezni.

FOTÓXXX

Magról könnyen szaporítható mediterrán és trópusi növények: leander,plumeria,kefevirág,cassia,amarillisz,babér, sivatagi rózsa, mangó,avokádó,pálmák,pillangófa...



Vízben való gyökereztetés

Talán az egyik legegyszerűbb és legkönnyebb szaporítási mód! Nagy előnye,hogy viszonylag hamar 2-3 hét alatt az ágak többsége gyökeret növeszt, másrészt,hogy hamar 1-2 éven belül virágzóképes csemeténk lehet. A lemetszett ágból gyökereztetéssel szaporított növény ugyan olyan tulajdonságokkal fog rendelkezni( virág színe, virág formája,növény habitusa) mint az anyanövény amiről az ágat lemetszettük. Fontos,hogy szaporító anyagot csak is egészséges növényről szedjünk, beteg p.l leanderrákos növényről nem szabad szaporító anyagot vágni ill. mag esetében szedni. Gyökereztetést elkezdhetjük tavasz elején is ekkor a lakás radiátor feletti, déli, délkeleti ablaka ideális lehet számára.
A gyökereztetni kívánt ágdarabunk,lehet fás,félfás és zöld ágrész. Legalkalmasabb az 1-2 éves félfás ág, többnyire azért sikerrel lehet gyökereztetni a vastagabb fás vagy a még zöld ágvéget is. Sikeres gyökereztetés alapja a megfelelő meleg,fény és páratartalom. Gyökeresedést serkentő hormonokat is használhatunk mint pl. Clonex gél és Clonex Mist spray, Incit.
FOTÓXXX


Meleg: nélkülözhetetlen a gyökeresedés megindulásához, a legmegfelelőbb az egyenletes 24-26C° fok, ha ennél hidegebb vagy ingadozó hőmérsékletnél nem gyökeresedik kellő képen vagy magáll a gyökeresedés folyamata, a már meglévő gyökerek rothadásnak indulhatnak. Ha viszont túl meleg a víz az a gyökerek kárára is válhat mert a felmelegedett,felforrósodott vízben megfőnek a gyökerek.

Fény: nagyon fontos,hogy tűző napfény ne érje a gyökereztetni kívánt ágat, viszont ha lehet min. 12-15 óra természetes vagy mesterséges szórt fény szükséges a gyökeresedéshez. A fény már önmagában is felmelegíti az üvegben lévő vizet ezért ilyenkor figyeljük,hogy plusz fűtés ne érje az üveget, nehogy túlmelegedjen a víz az üvegbe.

Víz és páratartalom: ügyeljünk arra,hogy a gyökereztető üvegünkbe mindig megfelelő vízmennyiség legyen, az ág alja kb.3cm-re legyen a vízben. Ha a víz elpárolog öntsünk utána nehogy a víz túlságosan elpárologjon, mert a kilógó gyökerek elszáradnak. Napi 1-2 alkalommal a leveles ágakat spricnivel locsolhatjuk, ezzel felfrissítjük.

 

Dugványozás

Dugványozáshoz az anyanövényről származó részeket szaporítunk, ez lehet gyökér,szár,hajtás és levél dugvány. A dugványok gyökeresedési sikere és idelye fajtától függ, vannak könnyen és nehézkesen dugványozható növények. Gyökeresedési folyamatot elősegíthetjük valamilyen gyökereztető hormonnal.


Gyökérdugvány: ezzel a módszerrel a gyökerükön sarjakat vagy rügyeket növesztő fajtákat szaporíthatjuk. Pl. bambusz

Levéldugvány: dugványozásra használhatjuk a kifejlett levél teljes részét a levélnyéllel együtt vagy a levél egy darabját. Egy ültetőedényt megtöltünk laza földkeverékkel majd a levelet a levélnyéllel együtt a nedves földbe helyezzük,a levél széleit is kissé takarhatjuk földel. Majd a cserépre nejlonzacskót húzunk, meleg világos helyre tegyük a cserepet. A levéldugványok átlagosan 4-5 hét alatt megerednek. Az új növény a föld és a levél találkozásánál kezd hajtani, mikor új növényünk eléri a 4-6 leveles kort akkor átültethetjük az anyalevéllel együtt. Levéldugványokat gyökereztethetünk vízben is. Levéldugványozással könnyen szaporítható a fokföldi ibolya, begónia,kankalin, pozsgás növények,kaktuszok...stb

Szár és hajtásdugvány: fás és lágyszárú növények leveles hajtás része. Szaporítás ideális időpontja tavasz vége, nyár eleje, mikor a hőmérséklet éjjelenként 10C° fok felett van, de végezhetjük a lakásban is. Az alsó leveleket távolítsuk el a szárat bemárthatjuk gyökereztető hormonba majd az előnedvesített ültetőközegbe hurkapálcával lyukat csinálunk és ebbe belehelyezzük a hajtásunkat. Fontos,hogy az ültetőközeg mindig nedves legyen, ha leveleket is hagytunk a dugványon akkor érdemes napjában többször spricnivel a levélzetet nedvesíteni.Egyes fajtáknál célszerű a dugványozó cserépre nejlonzacskót húzni.
Így szaporítható növények: bougainvillea, szobai hibiszkusz, muskátli,leander,babér, kínai selyemmirtusz,....stb

 

 

Bujtatás:                                                                                                                                                                                                             

Kúszó és indás növények vagy földre hajló ágú bokrok egyszerű szaporítási módszere. Tavasszal elkezdhetjük a a növény hosszú ágait vagy indáit a földbe leásni vagy ledugni úgy,hogy azt nem választjuk le az anyanövényről.

Közönséges bujtatás: anyanövényünk hajlékony ágát a talajba helyezzük majd kampóval rögzíthetjük és ezután temessük be földel, a föld feletti részét karózzuk ki,hogy egyenesen hajtson, a tavasszal bújtatott ágak nyár végére szépen meg gyökeresednek. Szaporítható vele pl. jázminfélék,bougainvillea
 

Feltöltéses bujtatás: lényege,hogy a visszametszett anyanövény szárait feltöltjük,felkupacoljuk földel majd nedvesen tartjuk. Ha szükséges a feltöltést idővel meglehet ismételni. Ha meggyökeresedtek a szárak lelehet vágni és elültetni.
Leandernél jól lehet alkalmazni átültetés alkalmával,úgy hogy a növényünket gyökérmetszés alkalmával mélyebbre ültetjük majd az ágakat a cserép pereméig feltöltjük földel. Vagy magasabb cserépbe ültetjük át és ezt töltjük színig földel.


Légbujtás: merev fásszárú növényeknél alkalmazható amelyek más módon nehezen szaporíthatóak vagy a szár alsó levelei lehullottak és így a növényünk felkopaszodott. A száron két gyűrűs bevágást ejtünk majd a két bevágás közti héjrészt lefejtjük, ezt a lecsupaszított részt bekenjük gyökereztető hormonnal. Majd hosszúkás nejlonzacskót kötünk kb 3-5 cmre a bevágás alatt, a zacskót feltöltjük lehetőleg tőzegmohával majd benedvesítjük és a zacskó felső részét is bekötözzük, folyamatosan nedvesítjük. Ha a mohát jól átszőtték a gyökerek, levehető a nejlonzacskó és a gyökerek alatt elvágjuk a szárat majd elültetjük. 
Légbujtással szaporíthatunk leandert,olajfát,szobai hibiszkuszt,azéleát,bougainvillea,rododendront,magnóliát...



Tőosztás:

Bokros növényeket vagy rizomával rendelkező nagyobb növénycsoportok szaporítási módszere. Lényege,hogy egy növényt több felé osztunk. 
Tőosztás alkalmazható pl. cliviánál,kálánál,leandernél,bougainvillea,ólomvirág,agávé,begónia,hortenzia..



Oltás:

Szemzés: alanyunkhoz sima felületű szárat vagy ágat válasszunk, ezen oltókéssel egy vízszintes és egy függőleges vágást ejtünk. Az oltóvesszőn kiválasztunk egy szép rügyet majd kivágjuk úgy hogy a rügy alatti kéregből is jusson ez lesz a szempajzs. Az alanyunk kérgét felhajtjuk és felülről betoljuk a szempajzsot a kéreg alá, majd tekerjük be szorosan úgy ,hogy a rügy látszódjon.

Párossítás: akkor alkalmazható ha az alany és az oltóvessző egyenlő vastag. Akkora ferde metszést ejtünk,hogy összeillesztéskor azok pontosan fedjék egymást. összeillesztés után összekötözzük.

Hasítésoltás vagy ékoltás: mindenféle átmérőjű alanynál alkalmazható,leggyakrabban idősebb növényeknél alkalmazzák. Alanyunkat lemetszük majd 2-3cm-re behasítjuk,a 5-8-10cm-es oltóvesszőnk alját ék alakúra vágjuk majd ezt behelyezzük a hasítékba 3-4 cm mélyen. Ezután körbetekerjük,rögzítjük majd oltóviasszal lekenjük a hasítékot és az oltóvessző alját.

Héj alá oltás: ezzel a módszerrel könnyen olthatunk olyan növényeket melynek a kérge könnyen leválik, fenyőfélék,leander, gyümölcsfák... egy alanyhoz használhatunk több oltóvesszőt, szinte a legegyszerűbb oltási technika ezért a kezdők is könnyen alkalmazzák. 
A kiválasztott alany jóval vastagabb legyen az oltóvesszőknél, az alanyt vízszintesen levágjuk majd a kérgét függőlegesen bevágjuk. Az oltóvesszőnket ferdére vágjuk és az alany hasítékába helyezzük. Rögzítjük majd oltóviasszal bekenjük.
Egy alanyra olthatunk több fajta vagy színű oltóvesszőt is!

 

Szeretnél egy jó receptet? Látogass el oldalamra, szeretettel várlak!    *****    Minõségi Homlokzati Hõszigetelés. Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését.    *****    Amway termék elérhetõ áron!Tudta, hogy az általános tisztítószer akár 333 felmosásra is alkalmas?Több info a weboldalon    *****    Florence Pugh magyar rajongói oldal. Ismerd meg és kövesd az angol színésznõ karrierjèt!    *****    Fele királyságomat nektek adom, hisz csak rátok vár ez a mesebirodalom! - Új menüpont a Mesetárban! Nézz be te is!    *****    DMT Trip napló, versek, történetek, absztrakt agymenés:)    *****    Elindult a Játék határok nélkül blog! Részletes információ az összes adásról, melyben a magyarok játszottak + egyéb infó    *****    Florence Pugh Hungary - Ismerd meg az Oppenheimer és a Dûne 2. sztárját.    *****    Megnyílt az F-Zero Hungary! Ismerd meg a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-sorozatát! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    A Cheer Danshi!! nem futott nagyot, mégis érdemes egy esélyt adni neki. Olvass róla az Anime Odyssey blogban!    *****    A 1080° Avalanche egy méltatlanul figyelmen kívül hagyott játék, pedig a Nintendo egyik remekmûve. Olvass róla!    *****    Gundel Takács Gábor egy különleges könyvet adott ki, ahol kiváló sportolókkal a sport mélységébe nyerhetünk betekintést.    *****    21 napos életmódváltás program csatlakozz hozzánk még!Január 28-ig 10% kedvezménnyel plusz ajándékkal tudod megvásárolni    *****    Szeretne egy olyan általános tisztítószert ami 333 felmosásra is elegendõ? Szeretne ha csíkmentes lenne? Részletek itt!!    *****    Új játék érkezett a Mesetárba! Elõ a papírral, ollóval, és gyertek barkácsolni!    *****    Tisztítószerek a legjobb áron! Hatékonyság felsõfoka! 333 felmosásra elengedõ általános tisztítószer! Vásároljon még ma!    *****    Hayashibara Megumi és Okui Masami rajongói oldal! Albumok, dalszövegek, és sok más. Folyamatosan frissülõ tartalom.    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    333 Felmosásra elegendõ! Szeretne gazdaságosan felmosni? Szeretne kiváló általános tisztítószert? Kiváló tisztítószerek!    *****    Ha tél, akkor téli sportok! De akár videojáték formájában is játszhatjuk õket. A 1080°Snowboarding egy kiváló példa erre